LANDELIJKE OPHOKPLICHT VOOR ALLE PLUIMVEE NA ONTDEKKING VOGELGRIEP

 

Voor heel Nederland geldt vanaf nu een ophokplicht voor al het pluimvee. Het ministerie heeft deze landelijke maatregel ingesteld nadat er vogelgriep op een eendenbedrijf in Biddinghuizen is aangetroffen. Het gaat om een besmettelijke variant.

Omdat er sprake is van een hoog pathogene variant is voor heel Nederland een ophokplicht ingesteld. Dit geldt voor alle commerciële bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten. De ophokplicht geldt ook voor bedrijven die vogels fokken die in het wild worden uitgezet. De maatregel is uit voorzorg genomen om de kans op verdere besmetting te verkleinen.

Dierentuinen en kinderboerderijen

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen.

De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.

Geruimd

De ongeveer 16.000 vleeseenden van het getroffen bedrijf in Biddinghuizen wordt vandaag nog geruimd.  Vier pluimveebedrijven die dichtbij liggen (tot 3 kilometer) worden onderzocht op vogelgriep. In een zone van 10 kilometer rond het eendenbedrijf geldt een vervoersverbod. In die zone liggen 23 pluimveebedrijven.

Vorig jaar november is voor het laatst de ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Toen ging het om een voorzorgsmaatregel, die ruim vijf maanden van kracht bleef.
In ons land is vorige maand voor het laatst vogelgriep geconstateerd. Toen ging het om een kippenbedrijf in het Zeeuwse Sint Philipsland dat getroffen was door de milde (laag pathogene) variant van vogelgriep. De 42.000 legkippen werden afgemaakt.

Bron: RTL Nieuws