NIEUWE VOGELGRIEP UITBRAKEN OP DUITSE PLUIMVEEBEDRIJVEN

 

kaart_uitbraken_in_de_600x0

De hoogpathogene H5N8 vogelgriep breidt zich verder uit in Duitsland. Het virus is op een pluimveebedrijf met 8.800 ganzen in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein vastgesteld en op twee pluimveebedrijven in de Noordoost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.

Ook is het zeer besmettelijke H5N8-vogelgriepvirus aangetroffen bij wilde vogels op het eiland Riems voor de Oostzeekust en bij een dode eend die in de buurt van Dortmund in Noordrijn-Westfalen is gevonden. Dat melden verschillende Duitse media.

Voor dinsdag is een crisisberaad gepland met de Duitse landbouwautoriteiten en vertegenwoordigers van dierenartsen en andere experts, meldt het ANP. Daarbij komt mogelijk ook een ophokplicht voor heel Duitsland aan de orde. Landbouwminister Christian Schmidt heeft besloten om in ieder geval met de voorbereidingen hiervoor te beginnen. „Wij nemen de verspreiding van de vogelgriep in Duitsland zeer serieus”, zei hij.

Noodverordening

Sinds maandag is er wel al een noodverordening van kracht. Ook kleinere bedrijven moeten nu voorzorgsmaatregelen nemen. Dat gold eerder alleen voor bedrijven met meer dan duizend dieren.

In Denemarken is het virus voor het eerst vastgesteld bij pluimvee. Het gaat om dieren van een hobbyboer in Ålsgårde in Noord-Seeland. Een derde van de dertig eenden overleed afgelopen weekend. Het H5N8-virus werd eerder ook al vastgesteld bij wilde vogels in het land.

Tekst:     Tom Schotman & ANP
Beeld:     Friedrich-Loeffler-Institut